Wednesday, March 9, 2011

Tiada penetasan telor


 Peroses ovulation atau pematangan telor dalam ovary


 Gambar ovulation









Punca telor gagal matang

Tanda utama tiada ovulation ialah kitaran haid tidak teratur, haid datang 2-3 bulan sekali atau lebih.

1. Polycystic ovary atau PCOS adalah punca utama telor gagal matang dan tiada penetasan/ovulation
2. Kegemokan/obesity  Free Weight Loss Program
3. Hormon prolactin tinggi, tanda sedikit cecair susu keluar walaupun tidak menyusukan, kadang2 berlaku pada pesakit endometriosis.
4. Penyakit thyroid
5. Stress/tekanan fizikal dan mental. Cara atasi stress
6.Terlalu kurus
7. umur ibu meningkat , 40 tahun keatas.
8. Fungsi ovary rosak awal (premature ovarian failure)
Rawatan dengan ubat subur

16 comments:

  1. Dr,macamna nk atasi masalah telur tak matang dan tiada penetasan?
    ada petua @ pemakanan tertentu yang boleh diamalkan?

    ReplyDelete
  2. dr, saya dah cek mmg prolactin sy tinggi & my period is not regular. tp after few mths cek balik after taken medication, prolactin sy dah turun tapi skang ni still period x regular jugak..

    ReplyDelete
  3. period saya teratur, tiap2 bulan datang haid pada tarikh yg sama.tapi telor saya jgk tidak matang...

    ReplyDelete
  4. mcmna nak tau matang ke tak???

    ReplyDelete
  5. hari tu buat HSG semua ok..haid pun tetap tiap2 bulan and tiada senggugut yg teruk..buat test darah, result ckp ada hyperprolactinemia..tapi bila sya buat research, tanda2 hormon prolactin tinggi takde pun kat saya..takde kuar susu etc..tak tau apa problem sbenar untuk saya hamil..

    apa problem saya ni doktor?

    ReplyDelete
  6. period saya tidak datang dah 3 bln...sebelum ni pernah keguguran 2 kali...kenapa bleh jd mcm tu ek?

    ReplyDelete
  7. saya period tak tetap.. sekarang sy makan ubat dam 3 bulan ni ok lah priod saya..boleh kah sy makan ubat subur??

    cuba dr bg cadangan..

    ReplyDelete
  8. haid x teratur jg..mkn clomid tok 3rd cycles tp telur x matang jg....stressss!!!

    ReplyDelete
  9. sy mengalami masalah kesuburan iaitu PCOS dan hypothyroid.. bgaimana sy nak mengatasi mslh ni?adakah kedua2 penyakit ini memerlukan rawatan yg berbeza? sy dah 5 tahun berkahwin dan tak pernah hamil..

    ReplyDelete
  10. salam doc..saya pernah brkahwin dn telah mempunyai seorg anak..masalah saya skrg adalah saya amat tidak suke jika datang haid..saya rse amat rimas sekali..oleh itu saya telah mengambil norcolut dalam dos yg banyak utk menhentikan haid saya..utk pengetahuan doc saya kan brkahwin pada ujung tahun ini dan adakah peluang saya utk mengandung sekali lg atau saya susah hamil akibat pengambilan norcolut..?

    ReplyDelete
  11. salam doct....sy mmg mengalami mslh aid xteratur...3,4 bulan sekali...pernah berlaku 6 bulan sekali....saya perna menjalani ujian kesuburan dan doktor memberitahu....mmg tiada pengeluaran telor...saya risau sbb sy sudah berkahwin dan umur saya semakin meningkat....saya tidak tahu apakah rawatan yang paling baik utk saya..

    ReplyDelete
  12. salam,doktor saya juga mengalami masalah telur tidak matang,melalui vagina scan telur saya tidak matang walaupun sudah hari yang ke 14 selepas haid hanya 5 hingga 7mm shj saiz telunya,adakah cara untuk mematangkan telur,saya sudah mempunyai sepasang cahaya mata berumur 8 dan 5 tahun.jika boleh saya ingin mempunyai cahaya mata lagi.Di kelantan sukar untuk mendapatkan khidmat pakar kesuburan.

    ReplyDelete
  13. salam doktor, saya ada maslah,haid saya datang selang selang..bulan 1 datang, bulan 2 x datang,mcm tu lah sampai skg dan perut saya selalu sakit2 di belah kiri dan kanan....saya baru kawin bulan 12 2011.mgikut keturunan mejariti bunting pelamin cuma saya je tidak..boleh tak doktor beritahu puncanya..

    ReplyDelete
  14. Salam,
    Cuba berikhtiar dengan SET KESUBURAN AL KHISHBUN. Boleh tengok keterangan produk di www.kedaibuzzzstyle.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Salam,
    Cuba berikhtiar dengan SET KESUBURAN AL KHISHBUN. Boleh tengok keterangan produk di www.kedaibuzzstyle.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. salam,
    saya dh berkahwin selama 3 thn tp blm hamil lg,saya juga sdh mbuat rawatan ksburan dan d sah kan tiada pengeluaran telur...saya d berikan clomid dan asid folic untuk satu kitaran haid..pada hari k 6 saya akan scan telur,mslh nya telur yg d klrkan memang byk tp hanya sebiji dua shja yg membsr..apakah rawatan terbaik yg perlu sya lakukan utuk mempunyai cahaya mata?????

    ReplyDelete