Sunday, January 23, 2011

Ubat subur




Terdapat beberapa jenis ubat subur dipasaran, dan yang paling terkenal ialah 'clomophine' juga dikenali sebagai clomid. Ubat ini , setiap tablet mengadongi 50 mg dan perlu mula dimakan pda hari ke2 atau ketiga haid selama 5 dari berturut2. Dos  clomid dinaikkan mengikut response iaitu adanya ovulation atau penetesan telor atau tidak. Dos ini bolih ditingkatkan sampai maximum 250mg yang biasanya diperlukan olih pesakit PCOS. Pematangan telor biasanya dipantau dengan vaginal scanning 2 minggu lepas habis ubat.




Pantau waktu subur, penetasan telor/ovulation dengan catitan BBT



Cara membaikki kualiti telor


MAKANAN UNTUK SUBUR

17 comments:

  1. Assalamualaikum prof...
    sy selalu sakit macam kembung bila time ovulation..
    mmg itu tanda2 ovulasi ke?
    ikut perkiraan mmg mcm waktu dia..
    mmg tiap2 bulan akan sakit..
    sakit kat ari2
    ada ape2 tanda masalah ke klu mcm tu?

    ReplyDelete
  2. saya ada terbaca forum yg mengatakan pendarahan berlaku di bulan pertama tetapi didapati mengandung pada waktu itu

    ReplyDelete
  3. salam semua..saya sudah ambil clomid dos 150mg sehari,,,ni cycle ke 2 sy..nak tahu plg lama brapa lama boleh ambil clomid ni

    ReplyDelete
  4. salam doc,,,saya pernah mknclomid 250 tp x hamil..skrg doc bg saya ubat letrozol plak..saya nak tnya doc,,ubat letrozol mcmner.

    ReplyDelete
  5. slm doktor.ubat clomid tue..dh hbs period kene mkn jgk ker....

    ReplyDelete
  6. salam..kat mana boleh sy beli clomid? pls advise

    ReplyDelete
  7. kt farmasi biasa ada jual

    ReplyDelete
  8. salam doktor, sy nk tanya, sy dh cek pakar, n disahkan pcos, sy dibagi ubat clomid dan folic acid..tapi sy blm dpt mgandung, then saya da period haid yang mlibatkan masa haid hingga 15 hari..kemudian mereka mytakan saya DUB..saya telah menbuat HSG tetapi tiub sy normal..apakah yg sy perlu lakukan lagi Dr..

    ReplyDelete
  9. syukron ya Dokter ...

    ReplyDelete
  10. Salam,doc sy pernah scan dlm rahim kat klinik..doc ckp telur sy x matang,tp x de pulak die bg ape2 ubat@clomid..blh ke sy mkn clomid tu n kat mn boleh sy beli ye..tq

    ReplyDelete
  11. doktor,sy slalu period normal 5 hari bln.xpenah miss.bln lepas sy lewat 3hri.bln ni sy lewat seminggu.ble wat upt negatif.tp jenama murah je sbb xpredict ape2. tp period dua hari,bgun pagi hri ketiga tu xperiod dah.slalu 7hri bru hbis.hari ke4 plak spotting je.apakah mslh sy ye dktor?

    ReplyDelete
  12. doktor reply ke msg anda semua? skdr nk tny

    ReplyDelete
  13. Hanya berkongsi bagaiman saya berjaya mengandung...plzz like my page..thank you :) https://www.facebook.com/pages/Ummi-Areef-Daniyal/137821966383465

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum dato...saya seorang pesakit kanser tiroid..selepas pembedahan saya menjalani treatment radioiodin di HKL...dri tahun 2000-2007..lepas saya berkahwin..sampai sekarang dah 6 thn saya berkahwin masih tiada tanda2 saya mengandung...saya dah buat pemeriksaan di hospital,doktor ckap subur cuma rahim saya kering...umur saya sekarang sudah 39tahun...saya ingin meminta nasihat doktor ttg apa yang perlu saya lakukan....terima kasih doktor...

    ReplyDelete
  15. Salam,

    Saya ingin berkongsi kejayaan sahabat saya yang berjaya hamil secara sunnah. Boleh tengok di www,kedaibuzzstyle.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Salam, Doct saya nak tanya ada tak ubat kesuburan untuk lelaki dijual di pharmasi.

    ReplyDelete
  17. saya under pakar.. bulan 6 baru ni saya baru start makan clomiphene pada hari kedua period.. kiraan subur pada awal ramadhan bulan 7.. dalam tempoh 5 hari tu, usaha keras seperti saranan doc... keberkatan ramadhan , pada hujung ramadhan baru ni check POSITIF... ALHAMDULILLAH.... lagi 4 minggu kena g scan utk scan samaada kembar atau tidak.. sbb selalu y berjaya dapat kembar.. mudah2an.. doa2kan... sorang pun dh happy.. alhamdulillah....

    ReplyDelete