Sunday, January 23, 2011

Doa untuk dapat zuriat


 DOA UNTUK ZURIAT

Baiklah, doa untuk dapat zuriat yang dimaksudkan ialah doa Nabi Zakaria yang maksudnya;


"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."

(Surah Maryam ayat 4-5)


Tolong Masukkan Doa dari Surah Al-Furqan : 74

Maksudnya : Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang berdoa Dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah Kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara Yang menyukakan hati melihatnya, dan Jadikanlah Kami Imam ikutan bagi orang-orang Yang (mahu) bertaqwa.



Berikut adalah do’a-do’anya:

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا
 أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ
Maksudnya: Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepadaMU dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepadaMU.”    (Al-Baqarah : 128)
  
رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ
 سَمِيعُ الدُّعَاءِ
Maksudnya:  “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa”.  (Ali-Imran : 38)

 رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ
 أَنْ نَعْبُدَ الأصْنَامَِ
Maksudnya:  “Ya Tuhanku, jadikanlah negeri ini (Mekah), negeri yang aman, dan jauhkanlah aku beserta anak cucuku daripada menyembah berhala-berhala.”  (Ibrahim : 35)

 رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي
 رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ
Bermaksud:  “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”  (Ibrahim : 40)

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ
 يَقُومُ الْحِسَابُ
Bermaksud:  “Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapakku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat).”  (Ibrahim : 41)

 رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ
 أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
Bermaksud:  “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami istri-istri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.”  (Al-Furqan : 74)

 رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي
 أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ 
صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي
 إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ
Bermaksud:  “Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertobat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.”  (Al-Ahqaf : 15)
Mudah-mudahan kita dapat beramal dengannya dan dikurniakan kita semua dengan zuriat yang soleh dan solehah, amin.


Hakcipta manusia dan segala2nya adalah hak Allah SWT , kita hanya berusaha untuk  dapatkan sesuatu - anak mithalnya, kita perlu berdoa kepada Yang Maha Berkuasa dan Pencipta alam semesta. Apa yan Allah berikan adalah yang terbaik, hanya kita tak memahami hikmat disebalik sesuatu kejadian atau peristiwa.








52 comments:

  1. salam..doa ni kalau tak silap ada dalam buku terbitan ustaz harun din...

    ReplyDelete
  2. terima kasih prof kerana berkongsi ilmu...

    ReplyDelete
  3. salam ... doa yg baik untuk diamalkan dari sebelum kehamilan hingga kelahiran zuriat dan moga mendapat zuriat yang cemerlang dunia akhirat.Boleh dapatkan tajuk buku dan penerbit.Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Salam..
    Dr, saya mintak izin utk copy artikel ni ye..
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,
      saya pun minta izin untuk cetak beberapa artikel di laman dokter untuk rujukan saya. Moga Allah merahmati Doktor dengan ilmu yang tuan kongsikan.

      Delete
  5. Assalamualaikum...

    Dr,Saya juga ingin minta izin untuk copy artikel ini.Semoga Allah merahmati doktor.

    ReplyDelete
  6. saya juga ingin copy dan d letakkan d fb dan blog saya...untuk informasi kpd yg menginginkannya...(",)

    ReplyDelete
  7. Salam, Dr, saya minta untuk copy doa. Semoga Allah memberkati usaha yg Dr lakukan.amin

    ReplyDelete
  8. minta izin copy..tqvm

    ReplyDelete
  9. SAYA JUGA INGIN MINTA KEBENARAN UNTUK PRINT DAN DIAMALKAN. TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  10. ASSALAMUALAIKUM DOKTOR,
    SAYA IGIN MINTA IZIN UTK COPY DOA2 DIATAS INI... SMOGA ALLAH MEMEBERI REZEKI KEPADA KAMI..

    ReplyDelete
  11. Salam Dr..
    Saya juga nak minta izin untuk copy nasihat2 & doa2 Dr ni ye..terima kasih..salam...

    ReplyDelete
  12. salam,doc saye mohon print ayat2 diatas..tima kasih

    ReplyDelete
  13. assalam DR,saya minta izin untuk copy dan ingin amalkan..terima kasih

    ReplyDelete
  14. salam... saya minta izin copy ayat2 diatas...
    terima kasih

    ReplyDelete
  15. asslmkm,doktor
    saya mohon ijin download artikelnya dan videonya untuk saya amalkan bersama istri saya,mohon keikhlasannya

    ReplyDelete
  16. salam... saya minta izin copy ayat2 diatas...
    terima kasih

    ReplyDelete
  17. salam doc..saya minta izin utk copy dan print utk diamalkan...terima kasih..

    ReplyDelete
  18. salam ..saya jugak nk minta izin copy ayat2 diatas

    ReplyDelete
  19. terima kasih kerana berkongsi doa2 diatas,
    sy mohon utk copy...
    terima kasih

    ReplyDelete
  20. salam.. Mtak share n save page ni.. Berkat ALLAH,insyaallah..

    ReplyDelete
  21. Salam Doktor,

    Minta izin nak copy dan amalkan ayat-ayat yang Dr. kongsi di atas. Semoga mendapat berkat Allah swt.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum Doktor,
    Minta izin nak copy dan amalkan ayat-ayat yang Dr. kongsi diatas. Semoga mendapat keberkatan dari Allah S.W.T. Terima kasih.

    ReplyDelete
  23. assalam, doktor.. saya mohon copy dan print ye.. semoga kita semua diberkati Allah.. terima kasih =)

    ReplyDelete
  24. Salam Dr..sy minta izin domwnload doa2 diatas..moga diberkati dan dikurniakan zuriat..sesungguhnya kita mampu merancang..moga Allah memberikan rezeki zuriat dalam tempoh terdekat..Amin Ya Rabbal Alamin

    ReplyDelete
  25. Dr...saya juga mohon izin download dan cetak untuk kegunaan saya dan kwn2 jika ade...tQ...

    ReplyDelete
  26. Dr...trima kasih atas perkongsian ilmu ni... hanya ALLAH yg dpt membalasnya....

    ReplyDelete
  27. Dr mohon izin download doanya

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum..Dr.saya nk bertanya utk.yg haid tidak teratur apakah ada jln penyelesaian tanpa ambil ubat..saya dh brumahtangga 4thn blm ada zuriat masalah saya sprt diatas..

    ReplyDelete
  29. Assalammualaikum doc..saya mohon izin copy dan letakkan dalam blog saya ye. saya akan link ke blog doc nanti :)

    terima kasih doc

    ReplyDelete
  30. Salam...terima kasih atas perkongsian ilmu ini. Dan saya nak minta izin dari doc untuk print untuk kegunaan diri dan kawan2 yang memerlukan..terima kasih

    ReplyDelete
  31. Assalam doc, minta izin copy n amalkan...tq atas pengkongsian ilmu..

    ReplyDelete
  32. AssalamualIkum..dr..minta diizinkan copy page nie

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum doc, sy minta izin copy dan amalkan doa2 di atas. Terima Kasih - Fatin Sameon

    ReplyDelete
  34. Aalamualaikum .......dr. saya mintak izin nak copy

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum Dr. Nak mohon izin copy utk dimanfaat . Tq Dr.

    ReplyDelete
  36. salam Dr. mintak izin copy doa ini untuk saya amalkan. terima kasih

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum Dr, Nak mintak izin nak copy untuk amalan.

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum. saya memohon izin copy dan paste dalam fb untuk tatapan umum. banyak kebaikannya. terima kasih.

    ReplyDelete
  39. salam Dr. mintak izin copy doa ini untuk saya amalkan. terima kasih

    ReplyDelete
  40. salam..doc,,
    saya teringin sangat nak memdapatkan seorang anak perempuan...kerana saya telah dikurniakan oleh Allah 3 orang anak lelaki...masalahnye saya bukannyer tak bersyukur atau pun tamak..
    Tetapi saya telah melahirkan anak ketiga-tiganya melalui ceaser dengan alasan saya menghadapi placenta privea type 4..
    Kemungkinan Adakah ada harapan saya doc untuk mendapatkan seorang anak perempuan..dalam keadaan saya sekarang ni...?

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum,mohon izin copy doa ini prof...

    ReplyDelete
  42. Salam Dr. Saya dan suami telah 8 tahun berusaha utk mdptkan zuriat kedua kami. Anak yg sulung dah berusia 9 thn. Kami berusaha juga dgn berurut dan mkn jus2 utk mgandung. Tp belum berhasil. Byk kali kami buat check up, tp suami ada problem, air mani kurang sgt2 sperma, puas mkn ubat. Ada tak cara lain utk kami buat rawatan?

    ReplyDelete
  43. mohon izin untuk print dan amalkan... amin

    ReplyDelete
  44. Assalam doctor. Mohon share tips unt dapat anak lelaki dan perempuan.. terima kasih..

    ReplyDelete
  45. Assalam...terima kasih atas perkongsian ilmu ini. Dan saya nak minta izin dari doc untuk print untuk kegunaan diri dan kawan2 yang memerlukan..terima kasih

    ReplyDelete
  46. minta untu di printkan...terima kasih

    ReplyDelete
  47. salam dr. mohon copy, share n amalkan.

    ReplyDelete
  48. Salam Dr...mohon copy, share dan amalkan jugak. Thanks Dr. Semoga Dr. sentiasa diberkati dan dirahmati Allah. Amin

    ReplyDelete
  49. salam Dr. saya juga mohon share, copy n print utk diamalkan.
    Allah S.W.T shj yg dapat membala jasa baik Dr. Terima kasih.

    ReplyDelete
  50. Salam.
    Mohon save n print utk sy & suami..

    ReplyDelete