Saturday, December 24, 2011

Kaedah mengatasi ketakutan (phobia)

 Ramai juga dikalangan pasangan kelamin yang tidak berjaya mengadakan hubungan kelamin/seks walaupun sudah bertahun2 kahwin, Yang terlama dalam rekod kita ialah 9 tahun kahwin, suami masih gagal menembusi selaput dara yang masih kekal dan tidak pecah lagi.

 Mengapa situasi begini berlaku?

Biasanya disebabkan olih dua faktor. Pertama ada dikalangan wanita yang selaput daranya terlalu tebal dan saluran faraj sempit dan ini menyukarkan zakar  suami masuk. Faktor kedua, ialah ketakutan atau phobia terhadap hubungan kelamin//seks pada pihak wanita. Timbulnya ketakutan ini munkin sebab cerita2 yang ngeri atau menakutkan dari pengalaman kawan2 wanita yang lain. Munkin juga sebab peristiwa lampau saperti percubaan merogol keatasnya ketika kecil.

Orang melayu mempunyai banyak kepercayaan tentang masalah ini, ada yang percaya telah disihir atau 'dibuat' olih bekas tunangnya atau orang lain yang ingin mengawininya. Samaada ini benar atau tidak ,wallahu aklam. Kaedah mengatasi stress.

Biasanya saya gunakan dua kaedah rawatan untuk mengatasi masalah ini. Disamping mengajar kaedah2 mengatasi phobia dan stress, saya juga buat pembedahan kecil bertujuan untuk meluaskan pintu faraj - iaitu satu pembedahan yang digelar Fenton's operation. Pembedahan ini bolih dilakukan secara day surgery dan biasanya memerlukan tempoh sebulan untuk luka sembuh dan pulih saperti sediakala. Selepas itu saya ajarkan teknik2 hubungan kelamin kepada pasangan suami isteri disamping mengurangkan phobia.



.
A phobia is an irrational fear; the symptoms of which may be manageable or be so debilitating that everyday life may be disrupted. An estimated ten percent of people in the UK and slightly more in the USA suffer from phobias of some kind. Sufferers can be helped with alternative health remedies such as homeopathy, aromatherapy and flower remedies.

Common phobias include claustrophobia (fear of enclosed spaces), agoraphobia (fear of open spaces), and acrophobia (fear of heights). A phobia, however, may be related to just about any object, person or situation and may be caused by a subconscious reflex to avoid repeating an unpleasant experience. Symptoms range from a sensation of panic or terror, inability to refocus thoughts, a desire to flee a situation and/or an uncontrollable physical response such as trembling or dizziness.

Homeopathy for phobias

Homeopathy may help phobia sufferers. A qualified homeopath will tailor a treatment to the exact needs of the sufferer. Homeopathic treatments may include:

Argentum Nitricum (Nitrate of silver) may be given for those who have a fear of heights or suffer from general confusion and anxiety.

Phosphorus is usually recommended for those who fear the dark or fear being alone.

Gelsemium is given when one feels week at the knees or has an overwhelming fear of performing in public.

Aconite may be given for those with a fear of death or for those with a mind that is almost paralyzed by fear.

Arnica is recommended for fears relating to or brought on by an accident.

Flower Essences

Flower remedies help to bring about a balance in negative mental states and emotions. Treatments vary depending on the mental state of the individual. Treatments may include:

Mimulus is for fears of things such as being late for work, flying or fear of spiders.

Aspen may be recommended for a fear which has no specific cause - a vague fear or anxiety.

Red Chestnut may help those who fear for another individual's safety or happiness.

Rock Rose is generally given when fears are turning into a terror or panic.

Agrimony is an effective flower remedy for people who are anxious and worry a lot, but tend to hide their feelings by making fun of everything.

Aromatherapy

Essential oils can be useful in the treatment of phobias. They can help to release tension and induce a feeling of calm. Oils can be used in the bath, during massage when combined with a light carrier oil, or in a vaporizer. Some oils to try are bergamot, chamomile, geranium, jasmine, lavender, marjoram, melissa and ylang ylang.

128 comments:

  1. salam dr..
    sy mpunyai mslah yang sama yang doc bncangkan di atas..sy masih perawan wlpon dah hampir setahun sy berkhwin..stiap kali bersama sy akan mngis kskitan shgga sy tkot u mncuba lagi.sy tidak mmikirkan soal anak yet,tp pikirkan tggjwab sbgai isteri yg belom bjaya sy tunaikan..jika sy ign mlkukan pmdhan fenton's operation tersebut..berapa anggaran kos yang sy perlukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...ada sesiapa yg pernah buat fenton's surgery?boleh emel saya tak? alshabwah_2nz@yahoo.com

      moga perkongsian anda mndapat rahmat dr Allah kerna bantu saya..saya harap sgt ada yg membantu

      Delete
    2. saya pn sama setahun kwen..tp dah berjaya.. kalau nak tahu apa cara saya lakukan boleh contact 013-3223165

      Delete
  2. salam,
    ada x cara lain selain dr operation?contoh mcm ubt tidur ke?sy mngalami msalah yg sama,tiap kali nk bersetubuh dgn suami,perasaan takut tu mula menghantui,keinginan nak merasa nikmat sbg seorng isteri terbatas disebab kan itu,dn keinginan nk puaskan suami pon terbantut..kalau dah boleh pecah dara buat pertama kali,alhamdulillah bersyukur sgt2..ada x doktor?

    ReplyDelete
  3. salam dr..saya juga mengalami perkara yg sama..saya kahwin dah 2 thn dan masih dara lagisaya amat tertekan dr.

    ReplyDelete
  4. salam dr..saya pun mengalami masalah yang sama..saya dah 4 tahun berkahwin, namun masih dara sehingga kini..saya merasa takut sangat untuk bersetubuh dengan suami..saya pun terfikir ada tak ubat tidur yang dibenarkan supaya saya tidak sedar semasa pecah dara..tolong saya dr...saya kesian suami saya

    ReplyDelete
  5. salam dr..saya juga mengalami problem yg sama seperti di atas..telah berkahwin hmpir 3 thn..pertengahan thn lepas saya ada berjumpa ngan pakar sakit puan bagi problem ini..dan dinasihatkn utk menjalani minor operation utk besarkn pintu faraj..& ini telah dijalankan..tetapi sehingga kini masih tidak boleh memasukkan batang zakar ke lubang faraj kerana terasa kekejangan otot semasa melakukan hbgn bersama suami..saya sgt tertekan dengan problem ini & rasa sgt bersalah sebagai seorang isteri terhadap suami..hope doktor dpt membantu.......

    ReplyDelete
  6. Salam dr. Saya juga mengalami masalah yang sama seperti kawan2 dia atas.. Saya sudah 4 tahun berkahwin tetapi Masih dara.. Keinginan itu ada tetapi ketakutan yg menghantui diri.. Setiap kali bila ingin cuba saya akan takut yg teramat hingga hilang nafsu untuk bersama.. Saya harap dr dapat membantu.. Terima kasih

    ReplyDelete
  7. sy jg mengalami mslh yg sama.. tkt utk melakukan persetubuhan dgn suami.. ubt penenang ubt tidur semua tlh sy cuba tetapimsh gagal

    ReplyDelete
    Replies
    1. drop your email here, will contact u

      Delete
    2. salam Dr. ini email saya..Goodgirl5454@yahoo.com..utk membincangkan sama seperti masalah saya seperti kawan-kawan diatas

      Delete
  8. Salam,
    Sy dah khwin 9 bln tapi sy x prnh melakukan persetubuhan dgn suami.. bkn sy x mahu tetapi perasaan tkt mengatasi segalanya.. utk pengetahuan doc sy tlh pergi ke 3 klinik utk mengatasi mslh sy ini sejak sy khwin lgi.. pelbagai cara tlh di cuba.. ubt penenang, ubt tdr semua sy mkn tpi semua ubt tdk lut pd sy.. menurut doc tpt sy mndptkn rawatan perasaan tkt sy ini lebih kuat dri ubt...
    Sy juga pernah diberi injection (pelali) ats saranan doc utk membesarkan ruang lubang sy dgn menggunakan jari & ini dilakukan sendiri oleh doc & suami sy sendiri tetapi utk pengetahuan doc sepatutnya selepas diberi suntikan sy akan menjadi separa sedar tetapi pada masa itu sy 100% sedar walaupun tlh diberi suntkan & sy dpt merasakan kesakitan sewaktu doc memasukkan jarinya kelubang faraj sy...
    Sy juga tlh mencuba perubatan scr tradisional tetapi masih gagal.. telah bekali2 sy & suami pegi bercuti tetapi masih gagal.. Sy rasa masalah sy hanyalah 1 iaitu perasaan TAKUT yg amat sgt..
    Adakah ada jln penyelesaian bagi masalah sy ini doctor?

    ReplyDelete
  9. drop your email miss , will contact u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam doc. Sy da berkahwin hampir setahun dan mengalami masalah yg sama. Doc pakar yg biasa tak mampu bg solution dekay saya.

      Bantu sy doc. My email jawahir014@gmail.com

      Delete
    2. Dr. Tolong saya juga Dr. Saya dah tak tahu macamana nak hilangkan rasa takut apabila bersama suami. Mohon sangat bantuan Dr.

      norainizain.com@gmail.com

      Delete
    3. Saya pon sme..nk atasi masalah ni...zzazalilah@yahoo.com

      Delete
    4. Saya pon sme..nk atasi masalah ni...zzazalilah@yahoo.com

      Delete
  10. salam..
    saya dah kahwin 3 bln lebih...duduk jauh dgn suami..masa nak bersama dengan suami terhad sbb duduk jauh2... sampai skrng blm pecah dara sbb rasa takut dan sakit... bagaimana untuk atasi rasa takut? rasa sakit tu rasanya sakit lg tampal gigi kot... harap doc dapat berikan tips...tak lama lg nak pergi bercuti dgn suami.. harap2 dpt jalankan tanggungjawab sebagai isteri.. kesian kat suami.. dahlah duduk jauh2..skali skala jumpa pun tak dpt...bukan tak mau tp rasa takut atasi segala2nya... ini email saya shalimail@yahoo.com..terima kasih

    ReplyDelete
  11. saya menghadapi masalah yang sama doc. memerlukan pertolongan doc dlm hal ni. rzayou@gmail.com

    ReplyDelete
  12. aireenaina@gmail.com
    Saya dh 7 bulan kahwin tp masih takut nak melalui proses itu. Masih dara.saya disahkan oleh doktor pakar ade fybroids. Are they related?

    ReplyDelete
  13. salam,
    doc...saya baru je berkahwin 3mgu yg lpas...wlubgaimanapun sy jg mengalami mslh yg sme dgn wanita di atas...TAKUT...sy cuba utk mengatasinya tp bila zakar nak masuk faraj saya rasa takut dan xboleh kangkang luas2...bknpe...saya agk kurus dan suami pula berisi...tp kami mmg mahukan anak dlm tempoh masa yg terdekat...tp jika xdpt atasi masalah ni, bagaimana kami ingin berusaha ke arah itu...kesian saya tgk suami saya kecewa...xsgup berdosa lg...jika doc ade cara penyelesaiannya, emel kan la kpd saya di sherykn@gmail.com...terima kasih byk2 doc...

    ReplyDelete
  14. Salam dokter....
    Saya berumur 35 manakala suami pula 41 tahun. Saya baru berkahwin 7bulan.....tidak mampu untuk melalukannya...Tapi masih lagi dara....suami saya mengatakan yg lubang virgina terlalu sempit...Saya kurang pasti samaada ia benar2 sempit atau suami saya Apa nasihat dokter dlm perkara ini

    ReplyDelete
  15. Salam dokter....
    Saya berumur 35 manakala suami pula 41 tahun
    Saya baru berkahwin 7bulan.....Tapi masih lagi dara....suami saya mengatakan yg lubang virgina terlalu sempit...Saya kurang pasti samaada ia benar2 sempit atau suami saya tidak mampu untuk melalukannya...
    Apa nasihat dokter dlm perkara ini

    ReplyDelete
  16. Salam dr, saya pun mngalami masalah yg sama .. dah 3 tahun kawin tp masih lg rasa takut dan sakit setiap kali hendak brsetubuh .kaki saya akan jd kejang ..
    Apa yg saya pasti, masalah ini ialah kerana perasaan TAKUT . bagaimana nk buang perasaan takut ni ..

    ReplyDelete
  17. saya juga mengalami masalah yg sama..bantu la saya....

    ReplyDelete
  18. As Salam,

    Saya juga mengalami masalah yang sama..
    dah setahun berkahwin, tetapi takut untuk melakukan hubungan kelamin.
    Saya harap doctor dapat membantu masalah saya.

    ReplyDelete
  19. aslmkum dr,

    saya juga mengalami masalah fobia dimana saya seringkali takut untuk melakukan coitus bersama suami..sekarang sudah hampir 6 bulan kami berkahwin dan saya masih lagi dara...semasa saya bersedia untuk melakukannya,perasaan takut tiba2 muncul dan terasa amat sakit sekali membuatkan peha saya menjadi kuat untuk menolak suami saya ketika dia ingin memasukkan zakarnya..saya seringkali menangis kerana tidak tahan dengan kesakitan itu...apa yang harus saya lakukan ya doktor? adakah baik jika memakan pil tidur? saya harap doktor dapat membantu masalah saya ini...sekian wassalam.. e-mel: kyra_meow2@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  20. Tolong sy doc utk selesaikan masalah sy yg same seperti di atas.. erinfiza@hotmail.com

    ReplyDelete
  21. Salam doc,sy juge mengalami mslh yg same spt mne permasalahan di ats.sy tlh bkahwin selama sethn.hrp doc dpt bntu .email sy bellaroses_q@hotmail.com

    ReplyDelete
  22. Saya juga mengalami masalah yg sama..da hmpir setahun kawen n kesian sgt dgn suami yg masih bersabar..bagaimana nak mengatasi ketakutan kesakitan padahal saya tak pernah mengalami apa apa fobia..just mindset mcm tak rela...tolong saya doktor...emel slimycentipede@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. Saya juga mengalami masalah yang sama..saya sudah berkahwin 3 minggu tapi sampai sekarang saya takut untuk bersama suami..kami pernah mencuba untuk bersama tapi zakar tidak boleh masuk kedalam vigina kerana saya berasa sakit dan suami cuba menggunakan jari dia dan dara sudah pecah tapi saya berasa amat sakit.. walaupun dara sudah pecah tapi bila suami mahu tusukan zakar saya berasa sakit dan takut untuk bersama.tolong saya doktor..ni email saya imapmku@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Salam Doc, saya juga mengalami masalah yang sama.Sudah hampir 5 tahun berkahwin tapi masih dara. Dah bermacam cara dan ubat yang saya cuba tapi perasaan takut masih tak bole hilang..Harap doc boleh membantu. my email su2oo6@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Salam doc, saya & suami sudah hampir 2 tahun berkahwin tapi masih belum berjaya membuat penetration disebabkan perasan takut saya. Setiap kali kami mencuba, perasaan panik akan dtg & saya dapat rasa kan kekejangan pada bahagian peha.
    Setakat ini saya masih belum berjumpa dgn mana2 pakar perubatan, tapi telah mencuba rawatan alternatif Hypnotherapy. Setelah hadir 7 session, dan masih belum medpt hasil, saya telah mengambil keputusan utk me dapatkan nasihat pakar. Email saya adira2680@gmail.com

    ReplyDelete
  26. Salam doktor...sangat sedih bila baca masalah kawan2 kat atas.. harap kita dapat bersabar dan mampu mengatasi masalah ni...saya juga bermasalah yang sama..rasa sangat tertekan..rasa berdosa sangat pada suami..dlm masa yg sama terlalu takut dan sakit untuk pecah dara..harap doktor dapat bantu... asyu_huda@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sama...rupanya rmi yg ada masalah mcm ni...sy dekat 2thn kahwin...tp belum dpt penetration...xtau nk buat mcm mana dah...huhu

      Delete
  27. Sama la kita.. Sama pun dh 1 thun dlm pkahwinan.. Msh dara lagi.. Dingin dlm buat hubungn kelamin.. Kdg2 ksian gak dgn suami.. Cara lain xda lagi ke dc?

    ReplyDelete
  28. Sy jg mngalami mslh yg sama...hrp dr dpt mbantu..tq...pinkpurplefn@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam doc, sy pn mgalami mslh yg sma..email sy plz.... fadzlee_ain@yahoo.com

      Delete
  29. Salam doc..sy pn mgalami mslh yg sm ngn rakan2 diats..bl xbjaya rs bdosa yg teramat thadap suami..kecian jgk pd suami..:'( tolong la doc selesaikn mslh sy.. lailahanis5119@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Salam doc, sy pn mgalami mslh yg sma..email sy plz.... fadzlee_ain@yahoo.com


    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Salam doc, saya juga mgalami masalah yang sama.
    -makan ubt tido tp sy xtdo. doc suruh mkn 1 biji tp sy mkn 3biji pn xtdo2. seolah2 makin sy mkn ubt tido,makin sy xblh nk tdo.
    -sy ad pergi pakar, doc buat pemeriksaan dan sy hampir2 nk tendang doc tu. doc tu xdpt bt pmeriksaan thadap sy.
    -ketakutan sy mgatasi sgala2nya. malah sy rse ttekan dgn keadaan ini.
    email saya : babybluesbabypink@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. salam doktor.. isteri sya pun mengalami masalah yang sama... dh byk kali mencuba.. dia still takot.. sya nk mintak nasihat dn jln penyelesaian doktor. hisammudin1990@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Salam doktor. .sy mengalami masalah yg sama. .sy hrap doktr blh tlg sy. .

    ReplyDelete
  35. Sy mengalami mslh yg sma. .dh 2 bulan sy kwin. .tpi msih takut.
    Sitihusng@yahoo.com

    ReplyDelete
  36. saya juga sudah dua bukan kahwin tetqpi suami masih tak dapat mnembusi..email arahman8888@gmail.com

    ReplyDelete
  37. saya juga sudah dua bulan kahwin namun masih mempunyai masalah yang sama..email saya di re3ze@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. i have the same prob, i feel pain whenever he tried to come in even for an inch. help me doc.. i love my husband. jenryfic@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Salam doc, saya juga mgalami masalah yang sama.-makan ubt tido tp sy xtdo. doc suruh mkn 1 biji tp sy mkn 3biji pn xtdo2. seolah2 makin sy mkn ubt tido,makin sy xblh nk tdo.-sy ad pergi pakar, doc buat pemeriksaan dan sy hampir2 nk tendang doc tu. doc tu xdpt bt pmeriksaan thadap sy.-ketakutan sy mgatasi sgala2nya. malah sy rse ttekan dgn keadaan ini.email saya fast_girl88@yahoo.com

    ReplyDelete
  42. As salam..saya mengalami masalah yang sama..dh masuk 4 bulan kawin. Still masih dara. Rasa sakit yang amat. Please bantu saya. emel me samwan87@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Salam Dr .. sya mengalami Masalah yg sama .. email sya leaya_lya@yahoo.com

    ReplyDelete
  44. Salam Semua,

    Maaf mencelah..saya dlu pon mengalami mslh yg sama mcm di atas...
    dah mcm2 cara saya try mcm kt atas2 tu...tp still susah...
    Tp alhamdullilah....berkat usaha kami...akhir nye dpt juga kami melakukan hubungan suami isteri....
    Baru dpt rase nikmat erhm3x...

    Kepada kenkwn yg nk tau mcm ne saya buat...leh la email kt sy utk saya dan isteri membantu anda...Ketepikan perasaan malu dan segan...
    In Sya Allah saya boleh berkongsi pengalaman tuk anda semua...
    Lagi satu Jgn risau..saya x menjual apa2 produk or kene kn byrn...
    Saya akn berkongsi cara saya...ni jadi pd diri saya sendiri dan saya mencuba..

    Nnt saya akan hubungi puan2 or tuan2 sume...
    Sekali lagi saya bgtau..Saya xde jual barang or kene kn ape2 byrn...cume nk share ape yg saya buat n bagaimana dgn niat nk bantu selesaikn mslh sume...sbb saya penah laluinya..dan saya tahu perasaan anda semua ...

    In Sha Allah....

    Maaf admin sbb tumpang kt site ni...sbb dulu saya pon refer kt sini...

    email kn nama n no phone...nnt saya msg or watsap...

    danialariff05@gmail.com


    Ikhlas niat saya hanya nk membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagitau la bro..please..mcm2 cara dh aku buat, kalau dikira cost spnjg rawatan yg berbagai2 ni, mau dpt 3series atau lebih ak rasa..xyh nk email2 lg, mslh aku dh tahap super critical dh ni..selama lebih 16 tahun aku makan luar jer..aku sygkn rumahtangga aku ni..ank xde lg, umur dh makin lanjut..tolonglah....

      Delete
    2. salam...ada sesiapa yg pernah buat fenton's surgery?boleh emel saya tak? alshabwah_2nz@yahoo.com

      moga perkongsian anda mndapat rahmat dr Allah kerna bantu saya..saya harap sgt ada yg membantu

      Delete
    3. Salam En danial. Boleh bantu saya? saya mengalami masalah yang saya. harap dapat membantu. lissaollee@gmail.com

      Delete
    4. saya setahun kawen baru sekarang berjaya, alhamdulillah.. kalau nk tahu apa cara sy lakukan boleh whtsapp 013-3223165..insyaAllah semoga dpt membantu

      Delete
    5. sitinurwatie91@yahoo.com

      Delete
  45. dr saya pun menghadapi masalah yang sama dan sekarang saya serius kerana saya ingin medapatkan zuriat.saya menghadapi ketakutan n cuba tapi pasti keras.saya pernah datang ke klinik dr..saya ingat saya nak buat iui..tapi boleh ker jika belum berlaku lagi.

    email:zara_yana@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. isteri saya jugak dok dah 5 tahun berkahwin dan stress jugak bila orang bertanya dan mngejek badan saya akibat tidak beranak

    dinimaisurah@hotmaill.com

    ReplyDelete
  47. Hi doc..sy juge mengalami mslh same..lebih setahun kawen tp msh dara..pnh cube ky jell nn durex lub tp kulit sy kemerahan..kate dok sy alami alergik..sy mngalami keekringan dan susah teransang..terasa sgt sakit dan takot ketika suami mula memasukkan xxx.. bantu sy doc.. sofeadora@gmail.com

    ReplyDelete
  48. sy pn ada masalah yg sama doc, dh 7 bulan kawen...rasa sedih dan bersalah sgt kat suami...harap doc dapat bantu sy... nabilsidiq@yahoo.com

    ReplyDelete
  49. tolong saya jgk doktor...
    naz_leeya@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Saya dah 4 tahun kahwin. Mengalami masalah yang sama seperti di at as. Tolong saya doctor
    ita.kreatif@gmail.com

    ReplyDelete
  51. masalah yg sma...mohon bantuan doc. dzolhisam@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  52. Hai Doc, Assalam.
    My wife pon mengalami masalah yang sama and we are married for 2 years now; but still no penetration at all. Kindly need your assistance Doc, I can be contacted at hazrin.sani@gmail.com
    Thank you in advance.

    ReplyDelete
  53. aslmlm doc. sy dh 7 bulan kawin. kami sgt2 mahukan anak. tapi sy ada mslh phobia and takut bila bersama suami. rasa sakit dan ngilu. tlg la sy doc. bagaimana nk kurangkan rasa sakit dan seriau tu. email at nurulhudahjjantan@gmail.com. tq doc..

    ReplyDelete
  54. Sy ada mslh yg sma...dah 1 thun lebih berkhwin,,ni email sy tengkueyza@gmail.com

    ReplyDelete
  55. Doc. Sy juga mengalami masalah yg sama.mempunyai masalah ketika melakukan hubungan besama. Bantu lah sy

    ReplyDelete
  56. Salam doc. Sy mengalami masalah yg sama seperti rakan2 diatas. Ini email saya naziem_89@yahoo.com.my. bantu lah saya doc.

    ReplyDelete
  57. Ade x sape2 disini yg dah bjaya solve problem ni

    ReplyDelete
  58. Tlg saya doc..saya mengalami masalh yg sama..pls doc..adios_azie7@yahoo.com

    ReplyDelete
  59. Tolong sy jg doktor.... misqaisarah@gmail.com

    ReplyDelete
  60. As Salam. Doktor...im having the same problem. Been married for 10 months. Help me doc. srikandi_desa@yahoo.com

    ReplyDelete
  61. I'm having the same problem. Please help me Dr. my email: lanaleia02@yahoo.com

    ReplyDelete
  62. Saya juga menghadapi masalah yg sama..tapi bila saya baca semua komen mereka yg jg tlh mncuba pelbagai cara seperti yg saya juga bayangkan nampakny semua itu hanya mngecewakn... tolong lh bantu saya -hairanieryn@yahoo.com

    ReplyDelete
  63. Saya juga ada masalah yg sama boleh email saya lotusbeaute@yahoo.com

    ReplyDelete
  64. salam doctor/ siapa2 yg boleh membantu..
    Ini email sy : noninoni4444@gmail.com

    Sy dah 4thn kahwin, masih dara.. somi siap belikan dildo utk sy buat sendiri, tp masih tak boleh, terasa mcm lubang kecil sgt, rasa sakit, pedih, takot.... sy sedih sgt sy sgt2 nak anak...

    Sy x nak buat pembedahan, kalo operate selepas sembuh lg takot nk try masuk.. ada ke rawatan yg doctor biuskan bg sy tidur, then doctor bersama suami try pecahkan guna dildo?.. janji dara dpt pecah pon cukup la bmakna lubang luas lepastu, maybe selepas tu sy x rasa takot n sakit..

    Tolong sy bg info...klinik atau hospital mana yg boleh bantu....plzzzz :"""((((((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggal area mana ? Kalo kat area kl boleh p kt klinik famili dr wan kamariah area au2. Dkat taman setiawangsa blakang petronas .

      Dulu saya pon xbole nak buat dengan suami. Dkat 10bulan gakla dok sedih sorg2 sbb xtunai nafkah yang satu ni . Pastu sy p jmpak dr tu . Alhamdulillah skrg dah ok. Dr ok . Dia mcm mak2 bila bg nasihat . .

      Kos jmpak pon xmahal .xsampai 2ratus . Kalo mahal pon sbb nk scan nak tgk ok ke x rahim kita .

      Harap semua yang kat cni bole atasi masalah ne dgn pertolongan Allah . . Solat hajat . Minta doa kt Allah . InsyaAllah diperkenankan .

      Allah uji nak tgk kita berjaya ke tak hadapi semua dugaan ni .

      Gud luck semua :)

      Delete
    2. Hai..bole sy dptkn emel kamu..nk ty something.

      Delete
    3. aimaimemine@yahoo.com

      Delete
    4. saya setahun kawen baru sekarang berjaya, alhamdulillah.. kalau nk tahu apa cara sy lakukan boleh whtsapp 013-3223165..insyaAllah semoga dpt membantu

      Delete
  65. Saya pun menghadapi masalah yg sama...please give me some advice n solution...

    dekya90@yahoo.com

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. salam doc..saya juga alami masalah yg sama dh 6 tahun..i really need your help...ini emel sy, zahrasiti222@gmail.com. tq doc.

    ReplyDelete
  68. salam...ada sesiapa yg pernah buat fenton's surgery?boleh emel saya tak? alshabwah_2nz@yahoo.com

    moga perkongsian anda mndapat rahmat dr Allah kerna bantu saya..saya harap sgt ada yg membantu

    ReplyDelete
  69. saya pn mngalami masalah yg sama ...harap doc dpt bantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. doc bleh email sy fatinlurveidin@gmail.com ..a.s.a.p ....tq doc

      Delete
  70. saya pun hadapi masalah yg sama. tlg Bantu saya ..sedih Sgt... aimuni.mun@gmail.com

    ReplyDelete
  71. Tlg email saya juga.. echudarling@gmail.com

    ReplyDelete
  72. khai452rahman@gmail.com
    Hi doc sy tgalkan email add sy disini. Harap doc dpt mmbntu sy. Tq

    ReplyDelete
  73. Saya juga mengalami perkara yang sama. saya buntu dan sering kemurungan dengan masalah yg saya hadapi. saya harap doktor boleh membantu saya. lissaollee@gmail.com

    ReplyDelete
  74. salam..terima kasih perkongsian doc dalam ni.alhamdulillah.saya dh selesai membuat fenton surgery.sekarang tengah mnunggu kesembuhan dan berjumpa dengan psikitri kaunseling.sapa2 yg nak saya share boleh emel ke alshabwah_2nz@yahoo.com.alhamdulillah.tak sakit OP tersebut

    tapi saya masih belum berjaya tau.sb sy masih dlm tempoh 'berpantang".kalau berjaya, saya akan share pada kawan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. boleh emailkan pengalaman pembedahan fenton puan kepada saya. email saya ialah dijawabkepada@gmail.com..

      saya ada masalah utk bersama dengan suami.. mungkin pengalaman puan boleh membantu saya. terima kasih

      Delete
  75. isteri saya ada masalah yang sama. saya masih lg memberi sokongan kepadanya, tak memaksa. sudah 6 bulan berkahwin.. harap dapat berjumpa doktor untuk khidmat nasihat. atau jika doktor sudi share apa2 yg berkenaan ke emel acidzdotnet@gmail.com saya sangat2 berterima kasih.

    ReplyDelete
  76. Siapa yang dah berjaya...tolong share...dr wan kamariah bg solution macam mana....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dr wan kamariah tu dia cek samada istri mmg ada mslh bhgian bwh atau pon x . contohnya mcm sempit sgt ke apa ke atau sampai memerlukan pembedahan ke x . . tu je . lepas tu dia akan advise n bg ubat ikot kesesuai kpd masalah yg kita hadapi .. yg penting pergi cek dulu sbb masing2 lain2 kaedahnya . . gud lux :)

      Delete
  77. isteri saya pon mengalami masalah yang sama... minta tolong pada dr... email saya nazrin_55@yahoo.com

    ReplyDelete
  78. isteri saya pon mengalami masalah yang sama... minta tolong pada dr... email saya nazrin_55@yahoo.com

    ReplyDelete
  79. Salam doktor,sy pun mengalami masalah sama, dah dkat setahun sy kahwin,tp masih xdpt overcome rasa takut..
    Email sy: en_khan87@yahoo.com

    ReplyDelete
  80. Salam doktor..sy pun mengalami masalah yang sama..sy brkhwin hmpir setahun..sy nk overcome rsa takut .tlg sy doc.

    email : dealoxia@gmail.com

    ReplyDelete
  81. salam dr. sy juga mengalami masalah yg sama..tlg sy dr.. email : tuahkukubesi@gmail.com

    ReplyDelete
  82. Salam kpd smua y mghadapi masalah nie. Sy dlu pn mghadapi juga masalah ni tp alhamdullilah masalah ni dpt sy atasi. Sy slh sorg y pnh komen disini 2 thn lps psl masalh nie.

    Share pgalaman sy.

    Oleh kerana sy tkt sakit, sy amk kptsan xnk bt pbedahan. Pbedahan adlh jln takhir bg sy jika sgala kaedah lain tidak bkesan. Alhamdulilah dgn bberapa cara ,akhirnya bjaya juga tnpa sy prlu buat pbedahan.

    Pbedahan hanya akan bt sy btambah trauma sb sy tkt sakit. Sb itu pbedahan adlh piluhan akhir bg sy. Ap y paling pnting sybkne atasi ktakutan mlampau sy, itu y sy bt. Mmg ambil masa y lama, bkn shari, bkn sbln dua. Ad bbrapa cara y sy bljr.

    Smgat kne kuat, fikiran kne sntiasa positif. Suami bg sokongan, dorongan y positif jgn bg tekanan kpd isteri. Sb isteri anda perlukn kkuatan anda.

    Sy doakn anda smua bjaya mgatasi masalh ni.

    ReplyDelete
  83. Boleh share x mcm mane awk buat?email sy fatinidin@gmail.com

    ReplyDelete
  84. Igtkan sya je yg mglami masalah mcm ni.. rpanya rmai lg.. tp syukurlah.. sya pun dah brjaya melepasinya.. Walaupun x 100%.. yg pasti suami pula yg asyik angkat bendera putih.. jgn sekali2 buat pmbedahan.. rugi.. org lain dok sibuk mkn jamu perapat sgala.. Kta dah ada yg smulajadi.. Itu salah satu aset brharga.. harus tahu mcmna nak mnjaga dn mgunakanya dgn btul.. Selamat berusaha..

    ReplyDelete
  85. Ada ke cara untuk hilangkan ketakutan.....

    ReplyDelete
  86. saya ingatkan saya sorg je yg mengalami ade juga kawan2 wanita lain yg senasib ngn saya... saya memg fobia ketakutan sakit pedih ngeri semua ada sewaktu bersama sampaikan sedih bila suami xpuas mujur suami xkisah dan memahami.. kami berkahwin 2012 dan sehingga kini sy rasa diri masih dara.sy mempunyai anak.. bru sorg dan masa dpt berita sy pregnt memg terkejut..kuasa Allah.. saya nak tau cmne cara untuk hilangkan ketakutn itu...

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum...
    Sy jg bernasib sama..sudah hampir 2 tahun kawin tapi masih dara...sy rasa takut yg teramat sgt...suami mujur memahami...dan skrg suami plak bermasalah kerana asyik turun naik turun naik dan skrg da x naik2...sedih nye rasa..mgkin salah sy yg terlalu takut..bantu sy selesaikan masalah ini...

    ReplyDelete
  88. Salam Semua.

    Alhamdulillah..akhirnya trgerak hati sy untuk berkongsi pengalaman sy sendiri yg ade masalah vaginismus ni kpd semua yg masih belum jumpa solution.

    sy dah berkahwin hampir 2 tahun dan belum pnh skali pun ade penetration, since sy ade masalah selaput yg tebal (diakui oleh gynae sendiri). sy masih dara dan even cube masuk dgn jari sendiri sy menjerit2 sakit sgt. so, sy decide utk buat check up.

    sy buat di specialist gynae kt area taman melati, kl. name klinik: klinik wanita medina. doktor perempuan. frankly speaking..mmg agak mahal..private ni. sy pnh call n tanye kt lppkn tp dorang mmg x handle kes cmni..if nk kene pegi kt govt hospital of which appointment nye kene tunggu 3 bulan lbh cmtu..

    disebabkan xnak tunggu lame2, sy terus decide buat kt klinik medina tu.doctor tu mmg baik, bg nasihat yg sgt berguna mcm kte ni anak2 dia.hehe..sy call utk setkan appointment. nurse tu mmg kate date full je..tp sy pujuk mntk jgk if bole selitkan mane2..fyi, klinik operation hour sampai tgh malam tau..sbb sorang patient bole ambik mase 1 jam. mase sy dtg utk buat operation..just imagine sy dtg pukul 2 pagi.siap sy & husband tdo lagi kt klinik tu tunggu turn. tdo kt sofa je.surau pn siap disediakan.mmg selesa. turn sy pukul 4.30 pagi.sampai rmh pkul 5.30 pagi dah nk azan subuh dah.reason sy nk jgk buat haritu..sbb kalau sy tunggu next day..belum tentu sy dpt buat operation.sbb hari2 klinik tu ramai sgt org..nk dijadikan cerita aritu..nurse tu terlupe sy nk buat operation.so sy jadi org terakhir..huhuuuu.ni pun doctor yg bgtw.

    ok, so mase sy 1st time dtg (sy dtg sorang je sbb husband keje jauh.kitorang pjj)..doc tu buat scan n agree kene buat fenton operation..tp dgn syarat husband kene ade skali time tu.
    so,cost mase ni= rm120

    2nd appointment: sy dtg dgn husband..terus buat operation lps briefing sikit.mula2..bius kt tgn.xde sakit ape.lps tu sy lalok xsedar ape..dlm 1jam cmtu.lps tu doc tu kejutkan..bgtw selaput dara dh koyak sikit..so dia tunjukla ade sikit darah kt jari dia.then dia ajar cara yg betul xnk bg sy kejang mase nk bersama..sbb bila kaki kejang @ kaku..mmg automatik ssh nk berlaku penetration.mase ni mmg lalok lg dgn ubat bius..but still rase sakit x ade langsung even hari2 seterusnya. seriusly xde sakit. alhamdulillah. so doc byk ajar kt husband..bg advice mcm2..sbb mase tu sy xsdr ape sampai la blk rmh tdo. next day baru ingt ape yg berlaku semalam.hehehe

    so, cost utk 2nd appointment:
    - rm1200 (utk operation sahaja)

    - rm 30 (utk alat bantuan bersama mcm dildo tp clinical punye.boleh adjust kelebaran dia. fungsi dia utk tlg isteri brlatih mudahkan pmbukaan vagina bila brlaku penetration. bole pakai 2x je. stp kali sebelum pakai kene sterilkan dgn air panas)

    - rm 85 (astroglide-gel utk diletakkan di vagina. doc bg in case ade berlaku kekurangan air yg dihasilkan dari vagina.so.mase nk penetration, xberlaku radang atau sakit disebabkan vagina kering).sy pnh cube gel brand ky jelly, durex..tp x berkesan pada sy.still kering n sakit nk brsama.

    utk pengetahuan, sy hanya bole claim medical utk consultation dgn ubt je dr pmcare.yg melibatkan rawatan kesuburan @ operation, kene byr sendiri..

    so, lps sy dah selesai buat operation tu..doc suro sy bersama right after tu..dan lps seminggu cmtu dtg balik buat ujian kesuburan. xperlu tunggu sebulan pun..dan..alhamdulillah..both of us berjaya..dgn kuasa Allah..

    nasihat sy..segeralah berjumpa gynae..jgn takut..sy dah melaluinya..sy mmg takut operation ni sbnrnya.tp sy tanam dalam hati & minda..rezeki anak no.2..yg 1st,sy kene tunaikan tanggungjawab sbg isteri..ni yg selalu sy ingtkan diri sy.

    harap pnglmn sy membantu isteri2 di luar sane..in sha allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole taw x name doc

      Delete
    2. dr medina kt gombak ke ? dulu pon sy nk pegi ctu tapi kena take turn n tunggu sampai 3bulan . . pastu costnya mahal , xdpt sy nk tanggung . huhu . sbb tu sy pegi dr wan kamariah je . . semoga berjaya yer semua . .

      Delete
  89. Salam doc..

    Saya mengalami masalah yang same.. Dah 2 thn lebih kawen tp setiap kali bersama saya mengalami kesakitan dibahagian faraj.. sehinggakan saya berasa fobia untuk terus bersama. Tak ada kah cara lain selain fenton's operation tu.. pls email sy, a_comel@yahoo.com.sg. Thanks doc.

    ReplyDelete
  90. Saya pun mglami perkara sama.bln sept ni genap 2 tahun kahwin.seriously,sy ingt saya sorang yang macam ni.
    Saya nak sangat zuriat.kalau kita ada masalah mcmni,blh x buat iui?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya berjaya dengan self iui. Boleh email saya di kechikchomail86@gmail.com

      Delete
  91. salam..ramai yang bertanya saya tentang fenton.alhamdulillah saya dah selesai operation hmpir 7 bln lalu.maaf yang emel sy.sy tak dapat jawab semuanya...

    dan alhamdulillah sy sekrang pregnant 3 bulan.menunggu detik kehadiran selama 7 tahun.
    terpulang pada cara masing2..ada yg nak buat operation.ada yg xnak.sy pilih buat.sb lama sgt sy xtunaikn tjwb pada suami.rsa berdosa.rsa takut klu sy xsempat beri apa yg spatutnya sy beri pada suami.akhir kata,doakan sy selamat hingga tempoh bersalin...

    operation tak sakit.sy bius penuh di hosp gov.klu private kos dlm 1200..mcm sy bgtahu,trpulang pd pendapat masing2.

    pada yg emel.sy di alshabwah_2nz@yahoo.com ni jawapan seringkas saya.maaf ya..tak mampu jawab semua...

    doakan saya ye semua

    ReplyDelete
  92. saya pun mengalami masalah yang sama. saya sudah 2 tahun berkahwin dan saya di dalam peringkat kemurungan dgn masalah ni. semoga Allah berkati dunia akhirat jika doctor or kawan2 dekat sini boleh tolong sayaa? ini email lissaollee@gmail.com

    ReplyDelete
  93. saya juga menghadapi masalah sama. boleh tolong saya? me_nhmy91@yahoo.com

    ReplyDelete
  94. salam semua...sy ada masalah yg serupa...sudah 2 tahun berkahwin dan sy masih lagi dara..sy terlalu takut untuk bersama kerana sy terlalu takut sakit..sy da menjadi sedikit kemurungan dan tertekan...bantu la sy..

    ReplyDelete
  95. As salam dr..saya mengalami masalah fobia bila suami nak penetrate. Dah kawin 8 bulan. Sy dah pergi jumpa gynae dan mrk kata masalah psikologi dan minta sy train guna vaginal dilator..tp sy still fobia. Dia kata klu buat fenton surgery pun klu sy tak train diri utk relax..tetap tak berjaya. Tapi sy teringin nak buat fenton surgery tu..at least sy usaha..rasa sedih dan rasa tak sempurna..mohon pendapat Dr. Terima kasih.
    nawra3436@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak pergi klinik mana? Sy pun ad masalah yg sma juga hmpir setahun kawin blum lg bersama. Selama ni tk terfkir nk jumpa gn doc sb takut kos terlalu mahal. Klau cek sahaja berapa ye kosnya?

      Delete
    2. saya ke kpj shah alam, kos utk check saja RM240..

      Delete
  96. sy ada masalah serupa..sy baru cek doktor dan semuanya normal..cuma masalah psycology..doktor cdg untuk kembangkan vagina dan selaput dara..tapi kos agak mahal..mcm mana ye..atau guna vibrator sahaja?bantu sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna vaginal dilator..ada jual di ben way enterprise tmn botanic klang..fon..33182333,cuba google. rm340 satu set, sy pun baru nak cuba

      Delete
  97. mungkin boleh berjumpa sex therapist di kl tmn desa..cuba buka website malaysiapsychology. Satu sesi kos dalam dua ratus lebih

    ReplyDelete