Sunday, August 21, 2011

Doa untuk zuriat mustajab dimalam2 akhir ramadan

Bagi mereka yang sedang giat berusaha untuk mendapat zuriat, berdoa sambil beribadah dimalam2 terakhir ramadan adalah sangat besar pahalanya dan doa2 kita insyaallah akan dimakbulkan olih Allah SWT.
Disamping berdoa, lain2 faktor yang bolih meningkatkan kesuburan perlu juga diamalkan khususnya amalan pemakanan yang berzat dan berkhasiat, makanan segar dan mentah (sayur dan buah2). Jauhkan makanan yang diperoses (fast dan junk foods), yang banyak mengandungi pengawet, perisa dan pemanis.

Tenangkan fikiran dan lapangkan dada, banyak solat, baca quran dan berzikir. Jauhkan dari berbuat maksiat dan kemunkaran. Banyakkan bersedekah walau sedikit pun , ikut kemampuan kita.

Kesan waktu subur dengan apa cara yang mudah dipelajari (BBT, ovulation test kit dll) dan adakan hubungan waktu penetasan telor/ovulation.

Teruskan makan supplemen vitamins - Multivitamins, folic, vitamin E dan C dan habbatus saudda.

Doa2 untuk zuriat

Dalam bulan ramadan ini saya lihat diklinik saya , setiap hari tidak putus2 ada pesakit2 yang  hamil . Bila masuk bilek perundingan saya, kelihatan wajah mereka berseri2  gembira dengan berita baik. Inilah suatu kurniaan dari Allah yang sangat2 dinantikan olih pasanagan 2 yang menghadapi masalah ketidak suburan.

Friday, August 12, 2011

Dari senggugut jadi endometriosisEndometriosis
Jangan pandang ringan senggugut atau sakitketika haid, sama ada masih gadis atau wanita belum kahwin. Jika sudah kahwin pun masih lagi ada senggugut , ini munkin menandakan adanya penyakit endometriosis.
Tidak semua senggugut pada gadis atau wanita belum kahwin dikaitkan dengan penyakit, malah kebanyakkan disebabkan olih kuncupan rahim yang kuat akibat pintu rahim sempit dan lepas kahwin senggugut jenis ini akan hilang.
Pesakit ini telah kahwin lebih tiga tahun tapi tidak pernah hamil. setiap bulan akan mengalami senggugut teruk. Gambar dari teropong laparoscopy , rahim didepan dan usus dikelakang dan kelihatan ovary berwarna puteh dan didalam nya ada endometriotic cyst. Pada dinding rahim pula ada tumbuhan fibroid.


Lihat darah kotor warna coklat kehitaman, yang terkandung dalan endometriotic cyst dalam ovary (warna putih)


Kandungan endometriotic cyst - darah kotor- ia juga digelar dengan nama 'chocolate cyst'

Penyakit endometriosis merosakan organ2 peranakan. dalam pesakit ini ovary rosak, akibat dari reaksi inflammation/radagan, timbul adhesion dan scarring yang bolih melanda kilang ovary dan saluran fallopian dan dinding belakang rahim. Seringkali juga saluran benih/fallopian menjadi tersumbat atau sempit dan ini meyukarkan peroses percantuman benih lelaki dan telor permpuan.

Dalam situasi yang teruk , rahim menjadi rosak dan tumbuhan adenomyosis timbul menyebabkan senggugut yang amat sangat.


Adenomyosis, rahim bengkak macam 3 bulan mengadung. Lihat gambar diatas, saya belah rahim dan kelihatan dinding rahim jadi sangat tebal akibat adenomyosis.

Sesiapa yang mengalami senggugut, sukar hamil atau sering gugur, perlu jumpa pakar sakitpuan utuk pemeriksaan dan scanning. Jika ada retroverted uterus, kemunkinan besar dia ada penyakit endometriosis.

Bedah laproscopy adalah sangat penting untuk mengsahkan dan seterusnya merawat penyakit endometriosis, Kedudukan rahim yg retroverted perlu diperbetulkan waktu laparoscopy , jika ada cyst . ia perlu dibuang, jika saluran sumbat perlu dibetulkan dengan 'tubal repair' dan jika ada adhesion perlu lakukan 'adhesionolysis' semuanya dilakukan sekali gus.

Mengapa perlu ambil tindakan awal?
Penyakit endometriosis bila sudah bertapak biasanya akan berterusan dan tidak berkesudahan.
Selain faktor rahim retroverted, faktor kelemahan immunity sangat penting. Perkara2 yang melemahkan immunity ialah stress (fizikal, mental dan emosi) dan ia sering meningkat bila gadis mula bersekolah, pergi kolej atau university. Stress juga meningkat dalam tempat kerja. Pemakanan tidak berkhasiat dan kurang berzat juga bolih melemahkan imunity.
Jangan pandang ringan bawa anak2 gadis yang senggugut jumpa pakar gyne untuk scanning dan nasihat sewajar.